Надзор над флотом возила доноси доста тога са собом – уз минимална улагања за уређај за праћење возила и услугу праћења возила, уштеде у трошковима возног парка се постижу у распону од 15% до 45%. Ово су подаци које знамо искуствено и из извештај великих компанија које су међу првима почеле са применом ових система. Како систем ради?

[cml_media_alt id='479']vehicle-tracking-system-1[/cml_media_alt]

У возило се уграђују уређаји који могу бити са мање или више опција, са старијим технологијама или новијим – зависи од потреба и жеља. Основна функција уређаја је да преко ГПС и/или ГНСС модула прикупља податке о локацији. Тако спремљени подаци пакују се у одређену форму, заједно са осталим који се прикупљају као нпр подаци о активираној контакт брави, паник тастеру, отвореним/затвореним вратима и резервоару и слично, која се затим прослеђује ГСМ/ГПРС/3Г/ЛТЕ модулима а који све то тако шаљу на адресу унапред задатог сервера. Ту се подаци са свих уређаја скупљају и прослеђују најчешће у једну базу података којој се приступа преко интернета и њеб апликације како би корисници имали увид у статистику и тренутне позиције возила.

[cml_media_alt id='477']cyber.solfac[/cml_media_alt]

Новији модули који се употребљавају за производњу уређаја имају између осталог и заштите од ометања тако да могу бити прилично поуздани у ситуацијама када дође до крађе возила. Овакви системи олакшавају калкулације о пређеном путу за свако возило појединачно и у сваком тренутку поред опције да у реалном времену можете пратити кретања ваших возила. Ове опције су у директној вези са поузданошћу уређаја који је уграђен.

Трошкови које можете имати су следећи:

1) куповина уређаја – једнократно или рецимо на месечну отплату заједно са месечном претплатом за праћење возила

2) услуга уградње уређаја

3) софтвер за праћење возила – најчешће се иде на опцију да се праћенеј возила одвија преко провајдера тј његовог сервера и софтвера јер су тако иницијална улагања мања а и трошкови на дужи рок, друга опција је куповина софтвера, набавка сервера и обезбеђење квалитетне конекције на интернет (из овога треба искључити адсл) што знају бити поприлична улагања

4) месечна претплата за саобраћај по картицама које се користе за пренос саобраћаја – овде је најчешће опција са једном СИМ картицом која вам по иоле повољним ценама може обезбедити праћење возила у земљи или по Европи – ми имамо уређај за праћење возила који може да ради са 2 СИМ картице чиме добијате праћење возила по повољним ценама и у земљи и у Европи.