Od kada se pojavio u stalnom je napredovanju, Ubuntu Linux operativni sistem je danas verovatno najpopularnija distribucija ove porodice. Vrlo brzo je našao svoje mesto na svetskoj sceni operativnih sistema i veliki broj korisnika. Ubuntu zajednice su nikle širom sveta pa tako i kod nas. Ove zajednice omogućavaju svim korisnicima da lako reše probleme na koje naiđu u korišćenju ovog sistema. Zašto ga koristiti?
Postoji dovoljan broj razloga za to. Prva stvar je što je i desktop i serverska edicija besplatna. Možete ih preuzeti sa nekoliko stotina lokacija a podatke o tome možete naći na matičnoj adresi Ubuntu-a kao i na adresi Srpske zajednice. Korišćenjem ovog operativnog sistema možete uštedeti i po nekoliko stotina evra po računaru a ukoliko koristite serverski operativni sistem ušteda je još veća.   Razlog je taj što su svi alati koji su vam potrebni za rad takođe besplatni a tu možete naći široku paletu – od klasičnih office alata za obradu teksta, tabela, prezentacija preko alata za pregled i obradu slike, zvuka i videa do razvojnih alata vrhunskog kvaliteta. Cena nije jedina njegova prednost. Kao i svaka linux distribucija nosi sa sobom stabilnost, pouzdanost i sigurnost u radu – nema „pucanja“ sistema, izgubljenih podataka i sličnih stvari. Još jedan veoma bitna stvar je što za njega gotovo da ne postoje virusi koji vam sa sve antivirus programima prave velike probleme u radu. Takođe je i sigurniji, u smislu bezbednosti sistema i zaštite od neovlašćenih upada.
Jednostavno ne postoji dobar razlog da ga ne koristite. Iza ovog sistema stoji kompanija koja zajedno sa članovima organizacije obezbeđuje da se na svakih 6 meseci pojavi nova verzija operativnog sistema. Korišćenjem ovog sistema nećete imati ni problema sa raznim inspekcijama koje za neovlašćeno korišćenje licenci izriču veoma visoke kazne. Možemo da vam ponudimo uslugu održavanja vaših računara što će vas daleko manje koštati od plaćanja svih licenci koje su vam neophodne za svakodnevni rad: operativni sistem, office paket, antivirus programi i sl. Trenutna situacija u odnosima linux-a i microsoft windows-a je totalno drugačija o čemu govori i komentar izvršnog Direktora linux fondacije.
Prošlo je više od dvadeset godina od kada je Linus Torvalds napravio linux kernel, a sadašnji direktor linux Fondacije kaže da je bitka protiv najvećeg rivala, Microsofta, završena. Jim Cemlin, izvršni direktor linux Fondacije kaže da je linux izašao kao pobednik iz ove borbe. Prema njegovim rečima, Microsoft više nije čak ni bitan igrač na ovom polju. „Mislim da jednostavno više ne razmišljamo o Microsoftu toliko. Bili su naši najveći protivnici, sada bi to bilo kao da šutnete štene“, rekao je Cemlin. On je u intervjuu za NetworkWorld rekao da se linux danas nalazi svuda, u uređajima kao što su televizori ili kamere, elektronski čitači, smartfoni i tableti, i da je 90 posto superkompjutera upravo na linux-u.

linux pobedio microsoft 700x400

„Linux je postao dominantan u gotovo svakoj kategoriji računarstva, sa izuzetkom desktopa“, rekao je on, ali i naglasio da je dobra vest to što će tradicionalan PC postati sve manje bitan, a da će ostale oblasti, gde je linux dominantan, jačati. „Ljudi danas koriste smartfone za mnoge stvari, za koje su ranije koristili svoj PC. U tom slučaju, linux zaista ima dominantnu poziciju na tržištu kroz sisteme kao što je Android i druge verzije linuxa koje postoje u mobilnom svetu“. Cemlin se osvrnuo i na Apple, nazvavši kompanuju i najboljim prijateljem i najgorim neprijateljem onima koji su u open source zajednici. „Apple je na mnogo načina pomogao open source-u i linux-u“, rekao je Cemlin, „ali je nesporivo da oni imaju veoma zatvoren sistem“.( materijal preuzet sa sajta B92).

Categories: Blog